vineri, 17 septembrie 2010

Meditatie

   Intai de toate, e bine sa lamurim ce inseamna meditatia. Un cuvant folosit de toata lumea, mai ales in aceste vremuri definite de cuvinte precum “oboseala” si “stres”,  pentru foarte foarte multi oameni. Conform definitiei date de Eknath Easwaran in cartea “Opt pasi spre infinit”, meditatia este o metoda sistematica de a pune stapanire si de a ne stabiliza pe nivelul cel mai inalt al puterii noastre mentale latente. 
   Consta in antrenarea mintii, in special a atentiei si a vointei, astfel incat sa putem pleca de la nivelul superficial al constiintei catre nivelurile cele mai profunde.   Meditatia ne ajuta sa ne trezim din aceasta somnolenta caracterizata de automatisme si inconstienta, fapt care ne permite sa ne traim viata avand acces la toate posibilitatile noastre constiente si inconstiente.

   A fi constient inseamna sa fii atent intr-o anumita maniera particulara: sa iti focalizezi atentia asupra momentului prezent, in mod deliberat si fara a-l judeca in mod critic. Acest tip de atentie conduce treptat la o mai mare luciditate, la o claritate a perspectivei si la acceptarea realitatii prezente. Ea ne ajuta sa intelegem ca viata noastra se deruleaza moment cu moment.   Daca nu suntem in intregime prezenti in majoritatea acestor momente, riscam nu numai sa ratam aspectele cele mai importante ale vietii noastre, dar si sa nu realizam plenitudinea si bogatia tuturor posibilitatilor de crestere si de transformare care ni se deschid in cale.

   Meditatia este, de fapt,  arta de a trai constient. Nimeni nu trebuie sa fie budist sau yoghin pentru asta. Constientizarea = o simpla modalitate pragmatica de a intra in contact cu propria plenitudine a fiintei printr-un proces de auto-observare, auto-interogare si actiune constienta. Este simplu sa fii constient, dar nu este totdeauna usor. Constientizarea presupune efort sustinut si multa disciplina-singura modalitate prin care putem infrange obisnuintele si automatismele noastre.

   A fi constient ne permite sa vedem clar realitatea din jur; sa apreciem sentimente precum bucuria, pacea, fericirea, care de multe ori trec nebagate in seama. E o practica eliberatoare, pentru ca ne conduce catre noi modalitati de a ne simti bine in pielea noastra si in mijlocul acestei lumi, si ne poate elibera de capcanele in care cadem atat de frecvent. Este si o tehnica care amplifica puterea personala, intrucat starea de a fi constient ne deschide numeroase canale care fac legatura cu rezervoarele profunde ale creativitatii, inteligentei, imaginatiei, claritatii, fermitatii si intelepciunii noastre launtrice.

   Majoritatea oamenilor nu realizeaza ca mintea lor gandeste in permanenta. Fluxul continuu de ganduri care emana din mintea noastra nu prea ne permite acele momente de respiro absolut necesare contemplarii si introspectiei. In acest fel, pierdem din vedere acele momente in care pur si simplu existam, fara a alerga si a actiona in permanenta. Meditatia este procesul care ne permite sa invatam cum putem iesi de sub influenta acestui torent. Ceea ce numim practica meditatiei este, de fapt, efortul de a dezvolta in mod constient capacitatea noastra de a fi in momentul prezent.   Meditatia nu presupune schimbarea modului de gandire, ci contemplarea acestuia. Aceasta contemplare este chiar vasul care mentine laolalta gandurile. Prin contemplarea lor fara a te identifica cu ele, poti invata o lectie profunda legata de procesul de gandire, care te poate ajuta mai tarziu sa te eliberezi de anumite tipare mentale indezirabile (foarte puternice de regula), inguste, incorecte, egoiste, mecanice.

   Primul lucru de care ai nevoie pentru o meditatie corecta este o atitudine mentala adecvata: atitudinea de ascultare. Majoritatea oamenilor rareori asculta. Sunt surzi la simfonia de sunete din lumea care ii inconjoara. Fiecare orizont atins, in cazul in care este atins, nu face decat sa deschida noi perspective ale asteptarilor si ale dorintelor. Unii oameni isi traiesc restul vietii intr-o lume fermecata a visurilor, numita Ar-Fi-Putut-Sa-Fie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...